onsdag 2 juli 2014

Svamplasagne med pesto


Svampröra:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
700 g skogschampinjoner
20 g torkad karljohansvamp
2 dl grädde (valfri fetthalt)
3 msk parmesan, riven, färsk
1 dl persilja, finhackad
salt och peppar

Bechamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 st tärning grönsaksbuljong/1 msk grönsaksfond

Pesto:
1 kruka basilika
3 msk olivolja
3 msk parmesanost
2 st vitlöksklyftor
50 g pinjenötter

1–2 paket färska lasagneplattor

Gör så här:
  1. Lägg den torkade svampen i blöt i ljummet vatten minst 30 minuter.
  2. Gör sedan peston. Blanda i en mixer basilika, 40 g av pinjenötterna, pressad vitlök och parmesan. Kör och tillsätt under tiden olja lite i taget. 
  3. Dags för svampröran. Finhacka lök och vitlök och stek dem i smör utan att de tar färg några minuter. 
  4. Skiva champinjonerna och blanda ner dem i stekpannan. Krama ur den blötlagda svampen, blanda ner den också.
  5. Låt alltsammans småkoka ca 10 min på medelgod värme. 
  6. Sätt ugnen på 200°. 
  7. Gör under tiden bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjöl. Vispa ner mjölk och lägg i buljongtärning. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Ställ åt sidan.
  8. Krydda den stekta svampen med salt och peppar. Blanda ner grädde och låt puttra ca 1 min. Blanda ner persilja och parmesan.
  9. Varva i en stor, smord ugnsfast form lasagneplattor, svampstuvning och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och bred på peston. Ringla lite béchamel på och strö resten av pinjenötterna ovanpå. 
  10. Grädda lasagnen ca 30 min i mitten av ugnen. Låt den vila ca 5 minuter innan servering.

Inga kommentarer: