50 g jäst
5 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde (alternativt 1 dl mjölk istället)
1/2 msk salt
1/2 dl ljus sirap
50 g smör, rumstempererat
11–13 dl rågsikt
Gör så här:
- Börja med att värma grädden och mjölken i en kastrull till 37°C.
- Smula jästen i en bunke till din bakmaskin (kan även bakas för hand).
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt sedan smör, salt, sirap och till sist rågsikt.
- Arbeta ihop till en fin och smidig deg.
- Låt degen sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
- Dela degen i fyra delar och platta ut varje del till runda kakor.
- Stansa ut ett hål i mitten av varje kaka (valfritt).
- Nagga varje kaka med brödnagg/gaffel
- Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
- Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar