onsdag 25 mars 2020

Smörgåstårta à la club sandwich


2–3 paket bacon (à 140 g)
1 grillad kyckling
10 soltorkade tomater i olja
1 dl majonnäs
3 dl matyoghurt (10%)
1 dl finskuren gräslök
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar
18 stora skivor formbröd (gärna fiberrikt)
200–300 g färskost av philadelphiatyp (rumsvarmt, så det blir lättare att breda över smörgåstårtan)
1 dl körsbärstomater (gärna både gula och röda)
rucola till garnering

Gör så här:
  1. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka det.
  2. Plocka köttet från kycklingen och skär i små bitar. 
  3. Hacka de soltorkade tomaterna.
  4. Blanda soltorkade tomater, majonnäs, yoghurt, gräslök, senap, salt, peppar, kycklingbitar och 2/3 av baconet.
  5. Kantskär bröden. Lägg ut skivorna (2 x 3) på ett fat. Lägg på hälften av fyllningen, ytterligare 2 x 3 skivor bröd och resten av fyllningen. Lägg på de sista brödskivorna. Täck med plastfolie. Låt stå i kylen 3–4 timmar eller över natten. 
  6. Bred färskost runt kanterna och ovanpå. Strö över resten av baconet.
  7. Garnera med rucola och tomater strax före servering.
Tips 1: Tårtan blir ännu godare om den får stå i kylen över natten. Gör till och med punkt 5 i så fall och garnera vid serveringstillfället.

Tips 2: Använd kycklingfilé istället för grillad kyckling. Stek eller tillaga den i ugn med valfri kryddning. Skär filéerna i strimlor.

Inga kommentarer: