onsdag 19 februari 2014

Champinjonsoppa med gorgonzola

Recept- och bildkälla


ca 400 g färska champinjoner, skär i kvartar

1 stor gul lök, hackad

smör att steka i

1 1/2 msk mjöl

6 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 svampbuljongtärning

1/2–1 dl vitt vin

4 dl grädde
 (valfri fetthalt)
1 stor morot

100 g gorgonzola

250 g färsk broccoli
salt

ca 500 g räkor med skal

Gör så här:
  1. Fräs champinjoner och lök i smör tills all vätska kokat bort. Häll över i en kastrull. 
  2. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar och grädde. 
  3. Skiva moroten och lägg i. Låt småkoka tills bitarna mjuknat. 
  4. Ta kastrullen av plattan och mixa slät med mixerstav.
  5. Skär broccolin i små buketter och stek i stekpanna. 
  6. Skala räkorna. 
  7. Ställ tillbaka soppan på plattan och lägg i osten. 
  8. Låt soppan småputtra så osten smälter, men koka ej. 
  9. Smaka av med salt. Känns soppan för tjock, tillsätt lite mer vatten.
  10. Lägg i broccolin. 
  11. Häll upp soppan i skålar och lägg i en näve skalade räkor. 
  12. Servera genast med ett gott, nybakat bröd.
  13. Tips: Man kan droppa över lite örtolja (mixa lite örter, t.ex timjan och basilika, med olja och salt).

Inga kommentarer: