onsdag 30 juni 2021

Räkpizza med pesto


Pizzadeg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
2 krm strösocker
1 krm salt
5 1/2 dl vetemjöl (330 g)

Fyllning:
1/2 dl finhackad persilja
1 msk finhackad färsk timjan
1 dl finhackad färsk basilika
2 klyftor vitlök
1 dl olivolja
1 msk färskpressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk finhackad röd chilifrukt
500 g oskalade räkor
100 g salladslök
1 paprika
200–300 g fetaost

Gör så här:
  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Blanda ner olja, socker, salt och vetemjöl och arbeta till en slät deg. Pudra över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa cirka 30 minuter.
  2. Hacka persilja, timjan och basilika och lägg i en matberedare. Pressa ner vitlök, kör en kort stund och tillsätt olivoljan lite i taget. Blanda ner citronsaft, salt och peppar. Kör till en ganska slät sås. Häll upp i en skål och rör ner finhackad pepparfrukt.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen. Skala räkorna. Strimla salladslöken fint. Skär paprika och fetaost i små bitar.
  4. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i fyra delar. Rulla varje del till en bulle och kavla ut den till en rund pizzabotten. Lägg över bottnen på ett bakplåtspapper, fördela ett jämnt lager av pesto och ovanpå det räkor, lök, paprika och fetaost.
  5. Tag ut den heta plåten ur ugnen och lyft över hela bakplåtspappret med pizzan på till den heta plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i tio minuter. Gör likadant med de andra pizzorna.

2 kommentarer:

Kajsa sa...

Jamen den är ju så gooooood den där pizzan!

Cina sa...

Verkligen! Den får 5 "Lars:ar" av 5 möjliga :)