onsdag 18 september 2019

Formfranska


1 paket jäst, 50 g
5 dl ljummet vatten

3 tsk flingsalt

1 msk honung
½ dl olivolja

1 ägg

drygt 700 gram (drygt 11 dl) manitoba cream eller vetemjöl special


ägg att pensla med
vallmofrö

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivolja, ägg, salt och honung. 
  2. Arbeta därefter ned mjölet noga i degvätskan; helst med en köksmaskin.
  3. Låt degen jäsa i uppemot en timma, täckt med handduk. 
  4. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, och lägg dem i brödformar med bakplåtspapper. 
  5. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna under handduk.

Inga kommentarer: