lördag 1 juni 2013

Filmjölksbröd med nötter och frukt

Recept- och bildkälla

7 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

2 dl grovt rågmjöl

2 tsk salt

1 dl solroskärnor
1 dl linfrön

2 dl torkad frukt (t.ex gula russin)

1 dl blandade nötter (t.ex cashew) – obs! osaltade!

1 l filmjölk

1 1/2 tsk bikarbonat

2 dl mörk sirap

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, frukt och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela. 
  3. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap i en annan bunke. 
  4. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
  5. Smörj två 1,5-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. 
  6. Fyll brödformarna med smeten och strö över lite mjöl. 
  7. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. 
  8. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. 
  9. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Inga kommentarer: