torsdag 6 juli 2017

Smördegsinbakad köttfärsrulle


600 g nötfärs
2 gula lökar
2–3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
3 msk kalvfond
1 dl grädde
2 msk sambal oelek
2 msk ketchup
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle (dvs 2 paket)
1 ägg
3 tsk sesamfrön

Gör så här:
  1. Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och fond. 
  2. Sänk värmen och slå på grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med kryddor och salt och peppar. 
  3. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.
  4. Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. 
  5. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. 
  6. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. 
  7. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg. 
  8. Låt rullen gärna ”stå till sig” 5–10 minuter före du skär upp den.
  9. Servera med en god sallad och vitlökssås (se recept nedan).

Vitlökssås:
2 dl crème fraîche
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk sweet chilisås
Salt & peppar

2 kommentarer:

Josefina sa...

Mums. Mat helt i min smak. :) Hoppas påsken varit bra! Kram.

Cina sa...

Kan inte annat än hålla med - supergott! Och jodå, påsken har varit toppen! Först partaj på 50-årskalas på skärtorsdagen i Hultsfred, sedan familjemys med systrar & co i Vimmerby på långfredagen och som avslutning några slappardagar hemma i Växjö. En påskhelg helt i min smak! Många kramar tillbaka, Josse!