tisdag 1 maj 2012

Dinkelbröd med aprikos och hasselnötter


Till ca 10 bröd:
8 g färsk jäst
4 1/2 dl vatten, kallt
7 dl siktat dinkelmjöl (420 g)
3 dl vetemjöl special (180 g) + 1 dl till utbakning
1 dl hackade torkade aprikoser (ekologiska osvavlade är godast)
1 dl grovhackade hasselnötter, ekologiska
1 msk salt

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt och rör ihop tilll en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 8 timmar.
  2. Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk.
  3. Dra ut degen till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) och skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.
  4. Sätt ugnen på 275°. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. För över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250°.
  6. Grädda bröden ca 15–20 min, tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer: