torsdag 21 april 2011

Samuels kanelbullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 jäst
1-1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
13 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
4 msk kanel
4 msk strösocker

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
  1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll degvätskan i skålen och rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt socker, salt, ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen ca 4 minuter tills den blir smidig och släpper degskålen. Låt degen jäsa i skålen, övertäckt med bakduk, i ca 40 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar som kavlas ut till två avlånga kakor. Bred på margarinet och strö över sockret och kanelen. Rulla ihop.
  6. Dela varje rulle i 20 bitar. Lägg dem i pappersformar på plåtar. Låt jäsa övertäckta med bakdukar ca 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Pensla bullarna med lättvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6–8 minuter.

Inga kommentarer: