onsdag 20 april 2011

Samuels superbaguetter

Foto: Carina Sörgårn

1 pkt jäst (á 50g)
2 tsk salt
5 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
14 dl vetemjöl special
3 msk olivolja till pensling

Gör så här:
  1. Smula ner jästen med fingertopparna i en bunke. Tillsätt saltet. 
Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en jämn smet. Häll i resten av vattnet och oljan.


  2. Tillsätt 12 dl av vetemjölet och rör om med träsked till en kladdig men jämn deg utan klimpar. 
  3. Tillsätt lite mjöl i taget och knåda in det ända tills degen släpper från kanterna – men fortfarande är lite kladdig. Strö på ett sista tunt lager mjöl och lägg på en ren bakduk. 
  4. Låt degen jäsa i 1 timme.


  5. Sätt ugnen på 225°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt.


  6. Strö ett lager mjöl över bakbordet och tippa ut degen. Mjöla in händerna ordentligt, strö lite mjöl över degen, platta till den och dra ut den till en knubbig, långsmal fyrkant. Skär fyrkanten på längden till tre långsmala bröd. Mjöla händerna igen och vrid varje bröd ett par varv så det blir lite skruvat. 


  7. Lyft över bröden på plåten. Pensla bröden försiktigt med lite olivolja.

 
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills baguetterna har fått fin färg.

 
  9. Låt bröden svalna på plåten utan någon bakduk på så får de fin och knaprig yta.
  10. Ett extra fint bröd får man om man strör över cirka en matsked flingsalt.

Inga kommentarer: