torsdag 22 juli 2010

Risotto med ädelost



Risotto
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
3 dl arborioris
1 dl vitt vin
ca 1 liter kycklingbuljong
175 g ädelost (t ex Kvibille gräddädel)
200 g fryst sparris

Kycklingspett
2 stora kycklingfiléer
1 tsk kinesisk soja
1 msk flytande margarin
8 träspett
2 dl hackade färska örter t ex bladpersilja och basilika

Till servering
200 g ostronskivling
smör att steka i
salt och peppar

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den utan att den tar färg i smör i en kastrull.
  2. Tillsätt ris, vin och 3 dl av buljongen. Låt koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör då och då och späd vartefter med buljong. När riset har en krämig konsistens är det klart.
  3. Smula ner ädelosten och låt den smälta ner under omrörning. Dela sparrisen i ca 3 cm långa bitar. Vänd ner sparrisen strax innan servering.
  4. Skär varje kycklingfilé i 4 bitar på längden. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda soja och flytande margarin och pensla fileérna. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Trä upp kycklingen på spett och rulla dem i de hackade örterna.
  5. Skär bort rotfästet från ostronskivlingen. Fräs svampen i smör tills den fått färg och känns lite krispig. Lägg ostronskivlingen på toppen av risotton och servera den till kycklingspetten.

Inga kommentarer: