torsdag 11 november 2021

Rostad tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd



1 kg små tomater på kvist

1 hel vitlök

2 rödlökar

olivolja

5 dl vatten

3 msk grönsaksfond

2–3 dl vispgrädde

1 msk flytande honung

salt & peppar


Vitlöksbröd:

1 liten baguette

smör

1 vitlöksklyfta

hackad persilja

ost


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  2. Halvera tomaterna, skär löken i mindre klyftor och halvera hela vitlöken tvärs över (skala inte)
  3. Lägg allt i en form och ringla olivolja över (låt snittytan på vitlöken ligga uppåt så den rostas)
  4. Sätt in i ugnen 40–50 min tills tomaterna och vitlöken fått färg.
  5. Koka under tiden upp vatten och fond i en kastrull.
  6. Ta ut tomaterna ur ugnen. Ta den halverade vitlöken och pressa ut vitlöken som nu blivit mjuk och rostad. Släng bort vitlöksskalet.
  7. Lägg ned tomater, lök och vitlök i fonden och låt puttra ihop några minuter.
  8. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer.
  9. Tillsätt grädden och mixa soppan lite till. Smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.
  10. Låt puttra några minuter.
  11. Vitlöksbrödet: Sätt ugnen på 200 grader varmluft
  12. Halvera baguetten på längden, lägg på plåt och bred på ett generöst lager smör.
  13. Riv över vitlök och strö hackad persilja över.
  14. Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 5–10 minuter tills osten smält.
  15. Ta ut och skär brödet i snittar och strö lite flingsalt över.
  16. Servera soppan med vitlöksbröden.

Inga kommentarer: