tisdag 17 november 2020

Västerbottenbiffar med ugnsrostad delikatesspotatis


8 biffar:

500 g blandfärs

½ dl grädde

1 ägg

salt & peppar

80 g västerbottensost i bit


Sås:

steksky

4 dl grädde

50 g philadelphiaost

1–2 msk kalvfond

maizenaredning

salt & peppar

persilja


Potatis:

ca 500 g delikatesspotatis

1 msk balsamico vinäger

1 msk flytande honung

1 msk olivolja

flingsalt & svartpeppar


Gör så här:

  1. Potatis: Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll över potatisarna i en ugnsfast form. Rör runt. Stek dem i ca 45–60 min 200 grader och rör om ett par gånger under tiden. 
  2. Strö lite extra flingsalt över.
  3. Biffarna: Skär västerbottensosten i små kuber. Blanda samman färsen med grädde, ägg, salt och peppar till en smidig smet. Tillsätt osten och forma 8 st biffar. 
  4. Stek dem i smör, fyra stycken åt gången, och lägg dem sedan åt sidan.
  5. Såsen: Tillsätt philadelphiaost och grädde i pannan och låt koka upp. Tillsätt kalvfonden och red slutligen av såsen med maizenaredning. Smaka av med salt & peppar. 
  6. Lägg i biffarna och låt puttra en stund tills de är genomvarma. 
  7. Klipp över färsk persilja vid servering.
  8. Servera biffarna med potatisen och en grönsallad.

Inga kommentarer: