torsdag 30 juli 2020

Klassisk risotto


2 finhackade schalottenlökar
1 dl olivolja 
3 dl arborioris 
2 dl torrt vitt vin
1 l varm kyckling- eller grönsaksbuljong 
2½ dl finriven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
  1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
  2. Därefter börjar du med risottokastrullen: Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
  3. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
  4. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
  5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
  6. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
  7. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca 18–20 minuter, räkna koktiden från att du börjat tillsätta buljongen.
  8. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.
  9. Smaksätt med salt och peppar.
  10. Rör om väl och servera direkt.
  11. Strö gärna över lite riven parmesan och hackad persilja vid servering. 
  12. På bilden serveras risotton med kycklingfilé och färska champinjoner stekta i lite grillolja.

Inga kommentarer: