söndag 26 april 2020

Grillad spetskål med purjopesto


1 stor spetskål eller flera små
2–3 msk olivolja
salt & peppar

Purjolökspesto:
1 dl saltrostade jordnötter
den gröna blasten av en liten purjolök, ca 100 g
2 dl riven parmesanost
½ citron, pressad saft
¾ dl olivolja
salt & peppar

Gör så här:
  1. Börja med peston. Lägg jordnötterna i en mixer och mixa några varv så de blir hackade.
  2. Skölj purjolöksblasten och skär den i mindre bitar. Lägg i mixern, och mixa lite till.
  3. Grovriv parmesanost och lägg i mixern, och tillsätt pressad citronsaft och olivolja. Mixa till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär bort stamkanten på spetskålen, ta bort det yttersta bladet om det behövs och dela den i fyra delar så att du får fyra klyftor. (Är spetskålen liten räcker det att halvera den.) 
  5. Pensla klyftorna med olivolja och salta och peppra. Grilla kålen på hög värme i ca 5 minuter, vänd den då och då.
  6. Servera kålklyftorna med purjolökspeston.


Inga kommentarer: