söndag 25 februari 2018

Köttfärspaj med ajvar relish


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör
1–2 msk iskallt vatten

Fyllning:
1 stor gul lök, hackad
2 vitlökspressade, pressade
smör eller olja att steka i
500 g nötfärs
salt och peppar
1 dl tomatpure
2 dl ajvar relish, mild
1 1/2 dl finhackad persilja
1/2 tsk chiliflakes

Topping:
300 g philadelphiaost
2 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
250 g körsbärstomater

Gör så här:
  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. 
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila en stund i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 200°. 
  4. Klä en pajform med degen. Nagga bottnen med en gaffel. 
  5. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  6. Färs lök och vitlök i smör eller olja. 
  7. Tillsätt köttfärsen och stek den klar. Salta och peppra. 
  8. Blanda ner tomatpure, ajvar, persilja och chiliflakes. Låt puttra 5–10 minuter.
  9. Bred ut röran i pajskalet. 
  10. Rör ihop ost och yoghurt, salt och peppar och bred blandningen över köttfärsröran. Ställ in i ugnen och grädde pajen 20 minuter. 
  11. Skiva tomaterna och lägg dem på toppen och grädda ytterligare 10 minuter. 
  12. Servera med sallad. 

Inga kommentarer: