Hasselnötskräm:
2 dl hasselnötskärnor (ca 100–150 g)
500 g keso
1 kruka färsk persilja
Svampröra:
1 stor aubergine eller två små
1 l hackade eller skivade färska champinjoner (eller annan svamp)
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
7 dl vetemjöl
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk grönsaksfond
ca 10 lasagneplattor (torkade)
Till gratinering:
2 dl riven ost
solroskärnor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rosta hasselnötskärnorna i en torr, het stekpanna. Häll dem i en matberedare tillsammans med keso och persilja och mixa till en slät kräm.
- Hacka eller skiva aubergine och champinjoner fint. Stek mjuka i smör och vitlök, tills det mesta av vätskan avdunstat. Salta och peppra.
- Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull, och rör ner mjölet. Vispa i mjölken lite i taget och låt koka upp. Tillsätt buljong eller fond. Låt koka under fortsatt vispning i ca 3 minuter tills såsen tjocknar.
- Varva bechamelsås, lasagneplattor, hasselnötskräm och svampröra i en smord, ugnsfast form: börja med bechamelsås i botten och avsluta med hasselnötskräm och bechamelsås.
- Strö över den rivna osten och strö över solroskärnor.
- Gratinera i ugnen ca 40 minuter. Låt gärna lasagnen vila 5 minuter innan ni börjar ta av den.
- Servera med en färgglad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar