lördag 22 mars 2014

Kalljästa baguetter


25 gram jäst (1/2 paket)

6 dl kallt vatten

3 msk rapsolja

2 tsk salt

13–14 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Fördela jästen i en  bunke, helst i hushållsassistent. Häll på vattnet och rör om ordentligt. 
  2. Tillsätt oljan och arbeta in mjölet efter hand. 
  3. Arbeta degen i 5 minuter tills den får en smidig konsistens, tillsätt därefter saltet och arbeta i 2 minuter till. 
  4. Sätt plastfolie över bunken och sätt in den i kylen i ca 8 timmar, eller ca 3 timmar i rumstemperatur.
  5. När det är dags att baka ut baguetterna tar du ut bunken ur kylen. 
  6. Klä en plåt med bakplåtspapper och ta upp degen på mjölat bakbord. 
  7. Dela degen i fyra delar och skruva till baguetter. 
  8. Låt bröden jäsa under duk i ca 30 minuter och sätt samtidigt ugnen på 225 grader (varmluft). 
  9. Grädda baguetterna i 15–20 minuter. 
  10. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer: