fredag 21 februari 2014

Smörgåstårta med tonfisk- och skagenröra


knappt 1 limpa rostbröd


Grundröra:

4 dl hårt vispad grädde
1 dl majonnäs

salt & peppar

Tonfiskröra:

3 salladslökar eller 1 silverlök, finhackade

1 burk tonfisk i vatten, avrunnen

ca ½ dl grundröra (se recept ovan)

Skagenröra:
300 g oskalade räkor

1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
1 finhackad rödlök

en gnutta citronsaft
en rejäl knippe dill

löjrom eller stenbitsrom

salt & peppar

Förslag på garnering:

kokta ägg

räkor
skinkskivor

gurka

dill
löjrom
hackad rödlok

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till basröran i en skål.

  2. Blanda tonfiskröran i en annan skål.
  3. Gör skagenröran: blanda de skalade räkorna med majonnäs och crème fraîche.
 Pressa i lite citronsaft och blanda i finhackad dill samt rödlök och rom.
 Salta och peppra.

  4. 
Kantskär bröden och bottna en springform med dem.
  5. 
Bred ett lager tonfiskröra på bröden.
  6. 
Lägg ett till lager brödskivor uppe på.

  7. Bred på skagenröra och toppa med de sista brödskivorna.

  8. Bred ett lager med grundröra på toppen.
  9. 
Hit kan förberedas dagen innan.

  10. När smörgåstårtan fått stå över natten, bred ytterligare ett tunt lager grundröra runt om hela tårtan.

  11. Garnera med valfria pålägg. 
  12. Servera!

Inga kommentarer: