söndag 10 november 2013

Chokladmoussetårta med panna cotta på vit choklad


Chokladbotten:

2 ägg

3 1/2 dl socker

1,8 dl vetemjöl

5 msk kakao

1 1/2 krm salt

125 g smält smör

Panna cotta på vit choklad:

5 dl grädde

50 g socker

1/2 vaniljstång

3 gelatinblad

200 g vit choklad

Chokladmousse:
4 dl vispgrädde
4  äggulor
200 g mörk choklad

Gör så här:
  1. Tårtan görs med fördel ett par dagar i förväg. Förvara tårtan i frysen, ta ut den ur springformen i fryst tillstånd, lägg upp den på fat och låt den tina där.
  2. Chokladbotten: 
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna och det smälta smöret. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 30–35 minuter. Låt svalna.
  3. Panna cotta på vit choklad:
 Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång. Låt stå och dra bredvid spisen cirka 10 minuter. Koka upp igen och smält i gelatinet och den vita chokladen. Mixa slätt. 
  4. Fyll panna cottan i en rund form som har mindre diameter än den som används till botten. Ställ i frysen så att den stelnar och blir som en stor »puck«. Gör moussen under tiden.
  5. Chokladmousse: Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden. 
  6. Montera tårtan: Ta bort kanten på formen med chokladbottnen i, diska den ren och sätt tillbaka den. Fyll på med hälften av moussen. Ta ut panna cottan ur frysen och ta ut »pucken« ur formen; spola lite varmt vatten på den så lossnar den lättare. Placera pucken i formen på moussen, täck sedan över med resterande mousse. Stryk slätt med en platt kniv eller slickepott. Ställ i kyl eller frys.
  7. Ta fram tårtan ur frysen ca en halvtimma innan servering.
  8. Garnera med färska hallon och riven choklad.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Hur lång tid innan servering bör den tas fram från frysen?

Cina sa...

Hej Vendela! Tack för påpekandet. En halvtimma före servering är nog lagom om jag inte minns fel.
/Carina