söndag 28 juli 2013

Salta frökex


1 dl havregryn

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön 

1 dl sesamfrön 

2 dl vetemjöl

2–3 dl fint rågsikt

1 dl olivolja 

2 dl vatten 

2 nypor salt 

1 tsk bakpulver


äggvita att pensla med

flingsalt 

solrosfrön, linfrön eller sesamfrön för dekoration

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop linfrön, solrosfrön, sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vetemjöl, 2–3 dl rågsikt och 2 dl vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten.
  3. Tillsätt salt och olivolja (om man föredrar någon annan olja går det också bra) samt bakpulver. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke tills det blir en fast deg.
  4. Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra. 
  5. Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut varje deg så den blir ca 5 mm tjock. Skär ut fyrkantiga kex i önskad storlek.
  6. Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper (kexen "växer" nästan ingenting, så det går bra att lägga dem relativt tätt). Pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön.
  7. Grädda kexen i ca 15–20 min tills de fått en gyllene färg.
  8. Kexen passar utmärkt att servera tillsammans med några goda ostar.

Inga kommentarer: