lördag 1 mars 2014

Heston Blumenthals chili con carne med kryddsmör


6 msk olivolja
450 g nötfärs
1 stor lök, tärnad
2 hela stjärnanis
3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 grön chili, urkärnad och tärnad
2 msk tomatpuré
En halv flaska rött vin (37.5cl)
1 burk (400 g) krossade tomater
500 ml köttbuljong
1 burk (400 g) röda bönor – kidney beans, avrunna och sköljda
1 burk (230 g) Pimiento – grillad paprika, avrunnen och grovhackad

Kryddsmör:
2 msk olivolja
1 ½ tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 ½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk ketchup
½ tsk Worcestershiresås
125 g smör, rumstempererat

Till servering:
100 g gräddfil
60 g cheddarost, riven
Rivet skal och saft av 3 limefrukter

Gör så här:
  1. Börja med att göra kryddsmör. 
  2. Värm olivoljan i en stekpanna och stek spiskummin och chilipulver på svag värme i ca 1 ½ minut. Häll i en skål och tillsätt resten av kryddsmöringredienserna. Blanda ihop och ställ i kylskåpet.
  3. Nu är det dags för chilin.
  4. Lägg 3 msk olivolja till en stor kastrull och värm på hög värme tills oljan är rykande het. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den är genomstekt. 
  5. Ta bort köttfärsen ur grytan och lägg på en tallrik så länge. 
  6. Tillsätt lite vatten till grytan så inget av smaken försvinner.
  7. Sänk värmen till medium och tillsätt resten av olivolja. Tillsätt lök och stjärnanis och koka tills löken börjar ta färg. Tillsätt sedan vitlök och grön chili och koka i ytterligare 5 minuter.
  8. Tillsätt tomatpuré, rör om och koka i ytterligare 5 minuter tills allt får en tegelröd färg. 
  9. Tillsätt den brynta köttfärsen, häll i rödvin och reducera till två tredjedelar. 
  10. Tillsätt tomater och buljong och låt småsjuda på låg värme i minst 1 timme eller tills chilin har reducerat till en tjock såskonsistens.
  11. Tillsätt bönor och hackade röd paprika i chiligrytan och låt sjuda tills allt är genomvarmt. 
  12. Rör i 2 ½ msk kryddat smör för en mild chilistyrka (eller mer om du gillar det hetare). Ta bort stjärnanisen. Krydda med salt och nymalen svartpeppar och servera med ris eller nachos.
  13. Lägg upp resterande kryddsmör, limeskal och -juice i skålar tillsammans ost och gräddfil, så att alla kan lägga krydda sin chili efter eget tycke och smak.

Inga kommentarer: