måndag 11 december 2017

Fettuccine Chicken Alfredo


Pastadeg:
400 gram vetemjöl (50/50 med durumvete gör pastan extra god)
4 ägg
1,5 msk olivolja
1 tsk salt

Gör så här:
  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills en grynig massa. 
  2. Häll ut degen på en bänk och knåda tills den är helt sammansatt och liknar en deg, den ska vara ganska fast. 
  3. Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen minst 30 min. 
  4. När du tar ut den kommer den vara lätt och smidig att arbeta med. 
  5. Det är viktigt att man inte arbetar med för mycket deg åt gången, för den torkar ut ganska fort, så dela degen i fyra bitar och använd en bit åt gången medan de andra ligger kvar i kylen.
  6. Med pastamaskin: Kavla ut degen lite och vik den så att du får en hyfsat avlång deg att jobba med. Börja med att köra igenom degen lite på det första läget, sedan viker du degen så den blir lika bred som inmatningen på maskinen. 
  7. Kör igenom degen igen, och sedan kan du börja gå ner i maskinens tjocklekslägen ett åt gången. Pudra degen med lite mjöl ibland för att undvika att den klibbar i hop. 
  8. Kör degen i maskinen ända tills du kommit till den tunnaste falsen.
  9. Till sist kör du degen genom fettuccine-tillbehöret. Häng pastan på tork tills all pasta är klar.
  10. Koka i saltat vatten ca 1 minut. 


Pastan körs till fettuccine.



Pastan på tork i väntan på kokning. Tips: använd plåtstället.

Alfredosåsen:
1 kg kycklingfilé, strimlad
grillkrydda eller annan favoritkrydda
3 msk ketjap manis
salt och peppar
50 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
200 g finriven parmesan
1 dl finhackad persilja
1 krm mald muskot
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
  1. Hetta upp lite smör i en stekpanna.
  2. Bryn kycklingen färdig, salta och peppra och krydda med grillkrydda och ketjap manis. Lägg åt sidan på en tallrik så länge.
  3. Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta. Pressa i vitlöksklyftorna och låt fräsa en stund.
  4. Häll i vispgrädden och låt koka upp under omrörning.
  5. Sjud såsen i ca 2 minuter.
  6. Lägg i parmesanosten och rör tills den smält.
  7. Krydda med salt, peppar, persilja och muskot.
  8. Tillsätt kycklingfilén och låt allt bli genomvarmt.
  9. Häll upp pastan på ett stort fat och ringla över såsen. 
  10. Servera med en grönsallad.

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Jamen tack. Verkligen. Tack så mycket för att du publicerar recept på ett av de godaste sätten att äta kolhydrater på, just denna månad när jag ska leva sunt och definitivt inte ägna mig åt hemgjord pasta. Oh my god. Men jag har bars i ugnen, gjorda på fikon, nötter, yoghurt och en massa andra nyttigheter, vad tror du om det? Lär väl inte smaka semla direkt...

Fettucini Alfredo var en av min pappas paradrätter när jag var liten, och jag älskade det. Gör fortfarande...

Vet du att rätten i USA också är allmänt känd som "heart attack on a plate", förresten? Nåja, då dör man i alla fall lycklig. ;)

Och den 1 februari är det jag som vevar igång pastamaskinen.

Cina sa...

Ja, det är verkligen farligt gott... Det är ju ingen vardagsmat, precis ;) Har faktiskt aldrig ätit Alfredo innan...

Och vad roligt det var att använda pastamaskin! Samuel önskade sig en i julklapp - som han fick - och i lördags invigde vi den. Trodde det skulle vara svårare, men det var bara coolt när pastan blev tunnare och tunnare - och tunnare!

Förresten, skulle inte du kunna lägga ut receptet på din receptblogg på den goda räkförrätten som ni bjöd på när vi var hos er i december? Den var så smaskig :) Det var ju allt ni bjöd på, men just förrätten har jag inte kunnat googla fram något recept på...

Kram

Kajsa sa...

Ja! Det ska vi göra. Jag ska fråga maken, jag tror han höftade utifrån lite olika recept på nätet. Till dess kan du googla på american shrimp cocktail så tror jag du får en massa varianter. Här är en som jag hittade lite snabbt:

Cocktail Sauce:
1/4 cup horseradish, or to taste
1/4 cup chili sauce
1/2 cup ketchup
1 tsp fresh lemon juice
1 tsp Worcestershire sauce
few drops of hot sauce, optional
pinch of salt

Nåt i den stilen!

Visst är det kul med pastamaskin. Vi har haft vår länge men använder den rätt sällan. Min favorit är att göra stora pastaknyten med god fyllning och smörig sås - mums! Fast många moment, man får börja tidigt på eftermiddagen, vilket ju går bra en lördag, med lite schysst musik och ett glas rödvin! ;)

Cina sa...

Tack för receptet - det kommer vi definitivt prova :)

Ha en fin helg!

Kram