måndag 15 februari 2021

Pizza med långjäst deg


Denna deg räcker till två bakplåtar och är lagom för fyra personer. Det tar lite tid att göra degen, men det är det värt. Total jästid: ca 2,5 timmar.

10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 msk olivolja
9 dl vetemjöl special
1½–2 tsk salt

Topping:
Tomatsås (se nedan)
Riven ost (gärna mozarella)
Färska tomater
Rödlök
Pinjenötter
Basilika
Ruccola
Parmesanost
Lufttorkad skinka

Gör så här:
 1. Blanda ut jästen i vattnet och olja tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter. 
 2. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. 
 3. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme. Här har du tid att koka tomatsås och fixa toppingen klar. 
 4. Sätt ugnen på högsta möjliga värme i god tid innan degen jäst färdigt och sätt samtidigt in två ugnsplåtar i mitten av ugnen – detta är viktigt för att få en knaprig pizzabotten. Jag brukar använda varmluften, så kan båda pizzorna gräddas samtidigt!
 5. Mjöla två bakplåtspapper ordentligt. Skrapa ut degen på ett av bakplåtspapprena. Dela degen i två delar och lägg delarna på varsitt papper. 
 6. Dra ut varje del med hjälp av mjölade händer så att den nästan täcker pappret (jag brukar fuska lite och använda kavel)
 7. Bred ut hälften av tomatsåsen på en botten i taget och strö över ost. Lägg sedan på färska tomater, rödlök och pinjenötter innan pizzan åker in i ugnen.
 8. Dra ned bakplåtspappret med pizzan från arbetsbänken över på en bricka (eller kall plåt) och låt sedan pappret glida av på den varma plåten i ugnen (dvs du förflyttar bakplåtspappret med pizzan på med hjälp av en bricka/plåt). Grädda i ca 15 minuter. 
 9. Lägg på resterande topping (se ovan)
 10. Servera gärna pizzan med pizzasallad.

Tomatsås:
1 gul lök, finhackad
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt/burk krossade tomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar

Gör så här:
 1. Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjuknat. Tillsätt tomatkross och krydda så du får en fin balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. 
 2. Låt såsen små puttra så länge du har tid, minst 20–30 minuter. Vill du ha en helt slät tomatssås, kör några varv med stavmixern när såsen kokat klart.

Inga kommentarer: