tisdag 29 november 2011

Köttfärspaj med oliver

Foto: Carina Sörgårn
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
200 g champinjoner, skurna i klyftor
1 pkt bacon, 140 g
smör att steka i
salt och peppar
basilika
paprikapulver
chilipulver
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 tomater
svarta, urkärnade oliver
riven ost

Gör så här:
  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa (tips! använd matberedare). Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. 
  2. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. 
  4. Skala och hacka löken. Hacka baconet. 
  5. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. 
  6. Rör i lök, bacon, paprika och champinjoner. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda. 
  7. Rör i crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. 
  8. Ta det från värmen. 
  9. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
  10. Förgrädda pajskalet ca 10 min. 
  11. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. 
  12. Skiva tomaterna och lägg dem och oliverna på färsen. 
  13. Strö över osten. 
  14. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. 
  15. Servera med en grönsallad.

Inga kommentarer: