lördag 6 juli 2013

Focaccia

Foto: Carina Sörgårn

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
7 dl vetemjöl (ca 400 g)
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 msk flingsalt

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet.
  2. Tillsätt mjöl och salt.
  3. Bearbeta till en slät deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  4. Smörj en form (ca 20x30 cm) med hälften av oljan.
  5. Häll degen i formen och tryck ut degen till en jämntjock platta med oljad hand.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Gör ca 10 hål i kakan med fingertopparna och ringla över resten av olivoljan och strö över salt och ev någon örtkrydda.
  9. Grädda brödet ca 25-30 minuter. Skär brödet strax före servering.

Inga kommentarer: