tisdag 9 augusti 2011

Helénes dinkelbullar

Bildkälla

24 st
Tid: 35 minuter + ca 3 timmars jäsning + ca 15 minuter i ugn

50 gr jäst
1 liter kallt vatten
1 ½ msk socker
1 ½ kg (ca 3 liter) dinkelsikt + extra till utbakning
2 msk salt
Flingsalt till utbakningen

Man kan även ha i linfrön och torkade ekologiska aprikoser.

Gör så här:
  1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret och dinkelmjölet  och arbeta degen 12 min i maskin.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3-5 minuter.
  3. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk eller platsfolie.
  4. Sätt ugnen på 220 gr för varmluftsugn och 240 gr för vanlig ugn. Mjöla bakbordet väl. Lägg bakpapper på två plåtar. Stjälp upp degen på bakbordet och dela i två delar.
  5. Dra ut varje del till en lång längd och skär den i knubbiga bullar, fördela på plåtarna. När ugnen är varm, kryssa bullarna med en vass kniv och strö lite flingsalt i snitten.
  6. I varmluftsugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten från en blomspruta. Stäng snabbt ugnsluckan och baka i ca 15 min
  7. I vanlig ugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten, stäng ugnsluckan snabbt. Byt plats på plåtarna efter ca 7 min. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer: