lördag 29 januari 2011

Karins smörgåstårta med skaldjur


3 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
1 dl kaviar, med dill (tub)
salt och peppar
6 st hönökakor
170 g krabbmixpinnar
500 g räkor, stora, med skal

Garnering
10 st ägg, hårdkokta
1 gurka
100 g kaviar, röd
500 g räkor, stora, med skal
6 st havskräftor, medelstora (eller 1 burk kräftstjärtar i lag)
1 citron
färsk dill

Gör så här 
  1. Vispa grädden hårt och vispa därefter i crème fraîche. Smaksätt med kaviar, salt och peppar.
  2. Lägg 2 Hönökakor mot varandra på ett serveringsfat. Täck kanten av fatet med remsor av bakplåtspapper för att skydda.
  3. Bred på knappt 1/3 av kaviarkrämen.
  4. Låt krabbmixpinnarna rinna av och hacka dem. Fördela hacket över krämen. Lägg på 2 Hönökakor, men vrid dem 1/4 varv så att skarvarna inte kommer åt samma håll.
  5. Täck med kräm. Pressa ev ur lite vätska av de tinade, skalade räkorna och fördela dem över krämen.
  6. Lägg på 2 Hönökakor och avsluta med att breda krämen över och runt kanten. Sätt då tandpetare i tårtan och lägg över plastfilm.
  7. Garnering: Skölj och skiva gurkan tunt och fäst skivorna runt tårtans kant.
  8. Skiva äggen med äggskivare och lägg dem tätt, ytterst på ovansidan.
  9. Forma den röda kaviaren till små ägg med teskedar och lägg dem intill äggskivorna.
  10. Skala räkorna och fördela dem på mitten av tårtan.
  11. Skala havskräftorna och lägg stjärtarna som ekrar mitt på tårtan.
  12. Skölj och skär citronen i skivor och därefter i små tårtbitar. Lägg en bit mellan varje kaviarägg, garnera därefter med dillvippor.
Smörgåstårtan kan med fördel förberedas dagen innan, men garneras strax före serveringen.

2 kommentarer:

josefina sa...

mmmums! smårgåstårtor är ju liksom min favorit! ;) hoppas att du får en mysig helg!

Cina sa...

Mmmm, smörgåstårta är supergott! Och faktiskt ganska kul att laga - speciellt att garnera. Ha en skön helg du också =) Kram