fredag 13 februari 2015

Hamburgerbröd


(6–8 bröd)

25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
5,5 dl vetemjöl special
1 ägg
sesamfrön

Gör så här
  1. Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
  3. Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min i maskin. Låt jäsa i minst en halvtimme.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
  5. Dela degen i 6 till 8 delar och forma dem till runda bullar.
  6. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 minuter.
  7. Lägg ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Ta bort plåten ovanpå. Låt jäsa i 30-45 minuter.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö över sesamfrö.
  9. Sätt ugnen på 250 grader (ca 225 varmluft)
  10. Grädda hamburgerbröden i ca 10–15 minuter mitt i ugnen.
  11. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: