söndag 29 januari 2023

Svampsoppa med tryffeltoastSvampsoppa:

4 bananschalottenlökar

2 klyftor vitlök

200 g skogschampinjoner/kastanjechampinjoner

200 g champinjoner

1 l vatten

3 dl vitt vin

10 g gräslök

2 dl grädde

2 dl mjölk

salt & peppar

ev färsk tryffel

tryffelolja


Tryffeltoast:

8 skivor surdegsbröd

svampmassan från soppan

100 g gruyèreost

tryffelolja


Gör så här:

  1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv svampen på grova sidan av rivjärnet. Skär gräslöken så fint och tunt du kan.
  2. Fräs svampen i olja i en kastrull så att all vätska försvinner. När vätskan kokat bort, tillsätt schalottenlök och vitlök och låt fräsa någon minut.
  3. Häll på vinet och låt koka upp och låt reducera ner under 3-5 minuter. Häll på vattnet och låt koka ca 10-15 minuter.
  4. Sila soppan genom en sil direkt ner i en ny kastrull. Pressa med en sked så att så mycket vätska som möjligt kommer ut. Svampmassan ska vara så torr som möjligt. Lägg svampmassan åt sidan och spara till toasten.
  5. Sätt kastrullen på spisen och koka ner tills smaken är rik och kraftig. Häll i grädden och koka ca 4-6 minuter. Häll därefter i mjölken, koka upp och smaka av.
  6. Lägg ut hälften av brödskivorna. Bred på ett ca 1 cm tjockt lager av svampmassan. Riv osten fint över svampmassan. Ringla/droppa på lite tryffelolja, lägg på resterande brödskivorna.
  7. Stek bröden i smör och olivolja i en stekpanna. När bröden fått fin färg på bägge sidor, ta upp bröden.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, försök få upp lite skum. Häll upp och toppa med gräslök, (eventuellt riven tryffel) och lite tryffelolja. Strö över liten finriven gruyèreost
  9. Skär bröden på diagonalen och servera med soppan. 

Inga kommentarer: