söndag 20 oktober 2013

Mammas kokta kringlor [Vimmerbykringlor]


50–60 st

75 gram jäst
250 gr smör
5 dl mjölk (gärna gammaldags)
2 dl socker
1 ägg
ca 2 liter vetemjöl
0,5 tsk salt

Gör så här:
  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. 
  2. Smula jästen och häll degvätskan över. 
  3. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg, gärna i maskin. 
  4. Låt jäsa 45–60 minuter. 
  5. Rulla degen fingertjockt och forma kringlor. 
  6. Låt dem jäsa ca 30 minuter plåt klädd med bakplåtspapper.
  7. Koka upp en vid gryta med vatten. 
  8. Lägg försiktigt ner kringlorna, några i taget, i det kokande vattnet med en hålslev. 
  9. Låt sjuda 1–2 min. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Grädda på 250 grader i ca 5–10 minuter eller tills kringlorna fått fin färg.

Inga kommentarer: