måndag 15 juli 2013

Knäckebröd

Foto: Carina Sörgårn

2 dl majsmjöl

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön

1/2 dl rapsolja
 (Tips! För att variera knäckebröden kan man använda smaksatt rapsolja, till exempel rapsolja smaksatt med timjan eller ramslök)
2 dl kokande vatten


Att toppa med:
flingsalt

sesamfrö och vallmofrö eller andra blandade frön och kärnor
 att toppa med

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader. 
  2. Blanda alla ingredienser utom flingsalt och frön. 
  3. Rör samman till en gröt och klicka ut hälften av smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och den andra hälften av smeten på en annan plåt med bakplåtspapper. 
  4. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå knäckesmeten och kavla ovanpå pappret så att smeten trycks ut till en tunn platta. Gör likadant med den andra delen av smet. 
  5. Ta bort det övre bakplåtspappret och toppa med lite flingsalt samt blandade frön, exempelvis solroskärnor och krossade linfrön. 
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills brödet fått fin färg. 
  7. Låt kallna och bryt sedan i mindre bitar.

Inga kommentarer: