fredag 8 juli 2011

Klassisk aioli

Foto: Carina Sörgårn


2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
1–2 krm salt

lite vitpeppar
 eller svartpeppar
ca 1  msk dijonsenap
3–4 dl neutral olja, till exempel rapsolja eller solrosolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk pressad citron

OBS! Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur innan du börjar, annars kan majonnäsen skära sig.

Gör så här:
  1. Använd elvisp och en skål som står stadigt. 
  2. Rör först äggulorna med vinäger, salt, peppar och senap. 
  3. Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. 
  4. Vispa kraftigt hela tiden. 
  5. Smaksätt majonnäsen med vitlök och pressad citron.
  6. Blir aiolin för tjock kan du tillsätta några matskedar vatten och vispa ned tills du har önskad konsistens.
  7. Förvara i en burk med tätslutande lock i kylen.

Inga kommentarer: