lördag 1 maj 2021

Vitkålsgratäng


600 g vitkål
 (ca ½ huvud)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl vispgrädde

½ msk flytande honung
½ msk sambal oelek

salt och svartpeppar

2 dl riven ost

Gör så här:
  1. Skär vitkålen i mindre bitar och finhacka den gula löken. 
  2. Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i mycket smör tills det mjukar något. 
  3. Tillsätt grädden, honung och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. 
  4. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Häll vitkålsröran i en ugnsform och toppa med osten. 
  6. Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader tills vitkålen är mjuk och ytan fått fin färg.
  7. Servera till grillad kyckling, nötkött eller kryddig korv.

Inga kommentarer: