söndag 3 mars 2013

Fransk löksoppa

Foto: Carina Sörgårn

4 huvudrätter eller 8 förrätter

4 gula lökar
4 schalottenlökar
1 tsk socker
2 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 dl vitt torrt vin
10 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk konjak
2-3 dl riven gruyèreost
8 skivor surdegsbröd

Gör så här:
  1. Strimla löken och fräs den glansig utan att den tar färg på låg värme under 15 minuter. 
  2. Tillsätt socker, salt och timjan stek ytterligare 15 minuter. 
  3. Häll i vattnet tillsammans med buljongtärningen och vinet och låt puttra under lock i 15 minuter. 
  4. Smaka av med svartpeppar och konjak.
  5. Sätt ugnen på 250°. Fördela soppan i skålar, lägg brödskivorna över och toppa till sist med riven ost. 
  6. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.

Inga kommentarer: